ISLAMSKI ODGOJ

Draga braćo i sestre u emisiji od prije dva dana govorili smo o potrebi odgoja, vremenu kada se mora početi sa njim i problemima koje zanemarivanje ove obaveze nosi sa sobom. Ovom prilikom kazaću nekoliko riječi o potrebi i vrijednosti odgoja u islamu. Allah dž.š. nas poziva da čuvamo sebe i svoje porodice od vatre i time nas obavještava da smo mi najodgovorniji za sebe, ali i za svoje porodice.

O odgovornosti za odgoj djece Poslanik izričito kaže: „Allah će pitati svakog onog kome je bilo povjereno stado na čuvanje kako ga je čuvao, da li ga je valjano čuvao ili ga je svojim nehajem, nepažnjom, pa čak i svjesno i namjerno upropastio. Čak će Allah pitati, kako se roditelj odnosio prema svojoj kućnoj čeljadi.“ Velika većina roditelja više voli svoju djecu nego sebe. Zato odgojem treba čuvati i spašavati srce i dušu djece, a ishranom, od­jećom i obućom njihova tijela. Odgoj je u islamu organiziran, međusobno povezan i komplementaran proces u koga su uključeni svi. Ne može se tražiti od djece lijep odgoj i poslušnost, a prije toga ne pružiti im ništa kao što čini jedan beduin obraćajući se h. Omeru protiv svog sina. Njegov sin u cilju odbrane obraća se halifi: „Da li je moj otac imao kakve obave­ze prema meni?“ „Jeste“, uzvrati h. Umer, „u prvom redu prilikom ženidbe morao je paziti na izbor bračnog druga, koja će i sama biti odgojena i znati odgajati svoju djecu, drugo, bio je dužan, kad si se rodio, da ti nadije lijepo islamsko ime, i treće, bio je dužan da te nauči vjerskim propisima kako bi i ti znao šta od tebe vjera traži.“ „Ni jednu od tih dužnosti“ - reče mladić halifi - „moj otac prema meni nije ispunio. Oženio se ženom, koja po svom odgoju nije dos­tojna da mi bude majka; dao mi je ime kojeg se stidim, jer ima ružno i pogrdno značenje, nije me podučio čitanju i pisanju, niti bilo kojoj vjerskoj disciplini“. Tada se h. Omer okrenuo prema ocu koji se žalio na sina, iako mu je sina na početku razgovora, dok nije znao potpunu istinu o svemu ukorio, riječima: „Kako se ne bojiš Allaha zbog neposlušnosti svojim roditeljima, kada te vjera na to obavezuje?“ pa mu reče: „Bježi od mene. Optužuješ svoga sina za neposlušnost, a nijednu od svojih roditeljskih obaveza prema njemu nisi ispunio“.

Prvo se djeci mora pružiti dobar odgoj, pa tek onda od njih očekivati hairli pona­šanje. Pravi ambijent za odgoj djece je porodica, džemat, džamija, a može biti i škola, ukoliko se promijeni cilj i sadržaj njenog rada. Zanemarivanje odgoja djece povlači probleme roditeljima i okolini na Dunjaluku, ali i kaznu roditeljima na Ahiretu, što se jasno vidi iz sljedećeg hadisa: „Ne­će doći pred Allaha Njegov rob musliman s većim grijehom nego li onaj, koji je dozvolio da mu kućna čeljad ostanu bez valjanog is­lamskog odgoja i poznavanja islamskih propisa, bez kojih se ne može valjano živjeti islamskim životom.“

Djecu treba odgajati tako da kako rastu budu cijenjena po svojim vrijednosti­ma, a ne po tome ko i šta im je otac bio. Zato je odgojen mladić, lijepe naravi, čestita karaktera i darežljiv, po hadisu, draži Allahu dž.š. od starca škrtice koji ibadet čini, a ružne je naravi.

Kao što onaj koji zanemari odgoj ima kaznu, tako i onaj koji odgoji dijete ima nagradu i korist od toga i kada preseli, jer je to istakao Muhammed a.s.:  „Najbolje što čovjek može ostaviti poslije svoje smrti jeste: dobar porod, dobra i hairli u islamu odgojena djeca koji mu dovu čine, sadaka-vakuf koji Ijudi koriste, a njemu nagrada (sevabi) teku i znanje, kojim se drugi koriste poslije njegove smrti, dakle, nekog je naučio ili je kakvo naučno ili literarno djelo iza sebe ostavio“. (I.P.H. 836)

Navedeni hadis potvrđuje i slijedeći:

„Sedmerica će primati nagradu i nakon svoje smrti, dok još budu ležali u kaburu: onaj ko drugu osobu nečemu nauči, osoba koja tekuću vodu dovede u naselje, osoba kojo iskopa bunar, osoba koja zasadi palmu i voćku koja će davati plod, osoba koja sagradi džamiju, osoba koja ostavi iza sebe Kur'an da se u njemu uči i osoba koja ostavi iza sebe u islamu odgojeno dijete, koje će za svoga roditelja moliti Allaha za oprost roditeljskih grijeha“.

Pored pravedna vladara, čovjeka čije je srce vezano za džamiju, dva prijatelja koja se u ime Allaha druže i rastave, čovjeka kojem u samoći pred Allahovom veličinom poteknu suze iz očiju, onog koji u ime Allaha daje toliko skriveno da mu ne zna ljevica šta daje desnica i čovjeka koji odbija lijepu i privlačnu ženu koja mu se sviđa iz ljubavi i straha prema Allahu dž.š., po hadisu, Allah dž.š. će u svoj hlad smjestiti i zaštititi i mladića koji je islamski odgojen, odrastao u ibadetu, robovanju i pokornosti Allahu dž.š. 

Allahu dž.š., ako si nas počastio porodom, pomozi nam da ga odgojimo onako kako ti voliš i tražiš. Amin.


Hariz ef. Pašić

Od istog autora