ISLAMSKI CENTAR U ZVORNIKU

Medžlis islamske zajednice Zvornik, od početka povratka i rada u gradu Zvorniku, radi i djeluje u neuslovnim prostorijama.

Pokrenuta je inicijativa za gradnju islamskog centra u kojem bi ujedno i bilo sjedište medžlisa. Dana, 9. decembra 2005. godine opština Zvornik je izdala građevinsku dozvolu za gradnju centra na lokaciji preko puta opštine Zvornik. 

 

U septembru 2006. godine započeti su građevinski radovi. Radno otvaranje je bilo 22. fobruara 2009. godine kada je održana Treća redovna skupština Medžlisa islamske zajednice zvornik. Od 1. marta 2009. godine zgrada je stalno otvorena u kojoj su sližbene prostorije Islamske zajednice. Objekat centra  ima tri etaže. Suteren je ukupne površne 119,37 kvadrata, prizemlje 122,88 kvadrata i sprat 146,41 kvadrat. Ukupna korisna površina objekta je 388,66 kvadrata.


Ovaj objekat ima  sllijedeću namjenu: suteren centra je poslovni prostor u kojem je otvorena cafe-ćevabdžinica "Drina", u prizemlju senalazi sala za razne vidove skupova od 50 mjesta. Do sada su u njoj održavane press konferencije, okrugli stolovi, tribine, promocije knjiga, sastanci imama, skupštine Medžlisa i sjednice Izvršnog odbora Medžlisa. u prizemlju objekta se nalazi još biblikoteka, kancelarija BZK "Preporod" Zvornik, čajna kuhinja i ostava za arhivu. Na spratu su tri službene kancelarije medžlisa Islamske zajednice Zvornik, i to kancelarija predsjednika medžlisa, blagajna, kancelarija sekretara i glavnog imama. Objekat sadrži i jedan apartman za goste. Zgrada centra omogućava uslovan i normalan rad Islamske zajednice, te brojne aktivnosti na kulturnom i obrazovnom planu.Svečano otvaranje centra je upriličeno u okviru manifestacije "Kaimijini dani" 2009. i to u petak 5. juna 2009. Svečanom otvaranju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić. Svečano otvaranje je obavio ambasador Islamske republike Iran. Iranska humanitarna organizacija ICR je bila najveći donator u gradnji ovog centra. Svečanom otvaranju je bio prisutan i direktor ove humanitarne organizacije.

 

Značajanu pomoć u izgradnji ovog centra pružili su i drugi donatori: Federalno ministarstvo za povratak, Muftijstvo tuzlansko, Drina-plast Glumina, Giprom Tuzla, Zejćirović Čelić, Mirsad Kalajdžić, Ismail ef. Smajlović - vojni muftija, Samir Fočak, Ćadžo-prevoz, pilana Hamidović, Ahi-trade, Dževad Mahmutović i drugi donatori kojima se zahvaljujemo.Od istog autora