USTRAJNOST U IBADETU (I POSLIJE RAMAZANA)

Draga braćo i sestre, cijenjeni postači, uovom prolikom ću kazati nekoliko riječi o ustrajnosti u dobrim djelima. Mi smo u toku ramazana činili mnogo dobroh djela i to ne smijemo prekinuti sa završetkom ramazana, Bajrama ili nešto malo iza toga. Mi smo čineći dobra djela sklopili svojevrsni ugovor sa Allahom dž.š. da ćemo Mu stalno robovati i taj ugovor ne smijemo jednostrano prekinuti. Uradimo li to onda ćemo izgubiti i ono što smo uradili tokom ramazana. Kaže Allah dž.š.: „I ne budite kao ona koja bi svoju pređu rasprela kad bi je već bila čvrsto oprela!“ (En- Nahl, 92.)

Braćo i sestre, sve što uradimo od dobra ili zla, naći ćemo kod svoga Gospodara i ništa od toga neće biti umanjeno i svi ćemo se mi susresti sa svojim djelima, kojih će se oni koji ne vjeruju i koji su dvolični stiditi i poželjeti da su kao crna zemlja, a što se vidi iz sljedećih ajeta: „Mi vas uistinu kaznom bliskom opominjemo, na dan kada će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik će reći: Kamo sreće da sam prašina ostao.” (En-Nebe’, 40.)

Blago onima koji su protekli mjesec ramazan proveli: posteći, učeći Kur'an, klanjajući nafile, čisteći svoje imetke kroz zekat, dijeleći sadaku, hraneći postače, pomažući siromahe, čuvajući svoje jezike od ružna govora, ostale svoje organe od činjenja grijeha i čineći dobra djela! Oni su se očistili od grijeha, a velika je to blagodat.

 Naši dobri preci su stalno bili u vezi sa ramazanom; pola godine su ga dočekivali, a drugu polovicu su ga ispraćali. Onaj ko je Gospodar ramazana On je Gospodar i ostalih mjeseci. On od nas traži da budemo u pokornosti Njemu, tokom cijele godine. On od nas traži da izvršavamo sve naše obaveze i On nam zabranjuje ono što je štetno za nas. Zašto mnogi koji su uz ramazan čuli ezan i došli u džamiju, poslije ramazana isti taj ezan čuju ali se prema njemu odnose kao da nije upučen njima. Namaz, a posebno u džematu obaveza su i blagodat koja se veže za određeno vrijeme, ali svaki dan, bez prekida, a ne samo uz ramazan.Zaista su oholi ili «pretjerano hrabri» oni koji se na ezan kad ga čuju i ne odazovu. Mi smo u ramazanu svoja srca očistili i nemojmo dozvoliti da ih poslije ramazana uprljamo, jer ona će ukoliko se ne budu redovno čistila promijeniti, a šta je promjena za čisto srce osim njegova uprljanost.

 Prenosi Ebu Musa, r.a. da je Poslanik a.s. rekao: "Srce je nazvano "kalb" zbog svoje prevrtljivosti. Primjer srca je primjer pera zakačenog za drvo, kojeg vjetar okreće na ovu i onu stranu!" (Ahmed)

Muhammed a.s. nam preporučuje da poslije ramazana postimo još šest dana u ševvalu, jer je to ravno postu čitave godine:

Prenosi Ebu Ejjub r.a. da je Poslanik a.s. rekao: «Ko bude postio ramazan, a potom još šest dana ševvala, kao da je postio cijelu godinu!' (Muslim)

Zato, ne zaboravimo post šest dana ševvala, kako bi postigli nagradu posta cijele godine i time slijedili sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem! Preporučujem vam da to učinimo odmah na početku mjeseca ševvala, kako nam ova blagodat ne bi promakla, a vrijeme brzlo prolazi.

Muhammed a.s. nam preporučuje da budemo što više u ibadetu, te da u onome što budemo činili, makar to bilo neznatno, budemo uporni, kao što stoji u predaji koju bilježi imam Buharija: Prenosi, Aiša r.a. da je Poslanik a.s.rekao: "Činite onoli­ko koliko možete, jer tako mi Al­laha, Allahu neće dosaditi da vas nagrađuje sve dok vam ne dosa­di da činite dobro. Njemu je naj­draže ono djelo u čijem izvršava­nju čovjek ustraje." (Buharija)

Gospodaru naš učini nas od onih koji će i poslije ramazana biti ustrajni u robovanju samo Tebi i koji če biti ustrajni u izvršavanju svojih dužnosti. Amin!

Hariz ef. Pašić


Od istog autora