LEJLETU-L-KADR

Hvala pripada samo Allahu dž.š., mir i spas neka su na Njegovog poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikovu porodicu i ashaba, kao i sve vjernike. Neka Uzvišeni Gospodar našim šehidima podari lijepi džennet, a njihovim porodicama strpljivost. Amin.

Draga braćo i sestre, Allah dž.š. je odlikovao neka mjesta na zemlji nad drugim, neka stvorenja nad nekim drugim, kao i neka vremena nad drugim vremenima. Ramazan je mjesec koji je odlikovan nad drugim mjesecima, ali i posljednja trećina ramazana je odlikovana nad prve dvije. Jedna noć u posljednjoj trećini je odlikovana nad svim ostalim noćima i zadnje trećine ramazana, ali i svim drugim noćima u kojima nije ona. To je Lejletul- kadr.

Vrijednost te noći je kao hiljadu mjeseci, a što obznanjuje Uzvišeni u dijelu istoimene sure. U toj suri se kaže: „ Mi smo ga počeli objavljivati u Noći kadr. A šta ti misliš šta je Noć kadr? Noć kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril spuštaju se u njoj, s dozvolom Gospodara svoga, zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.“ ( El- Kadr, 1-5. )  Obzirom na njenu vrijednost sigurno nas interesuje kada je ta noć. Najodabranije mišljenje jeste, da je ona u neparnim noćima, zadnjih deset dana ramazana, a na to upućuje hadis Aiše r.a., koja je rekla: „Boziji Poslanik s.a.v.s. bi se zadnjih deset dana ramazana povlačio i posvećivao ibadetu. Govorio je: "Tražite Lejletul-Kadr u neparnim noćima posljednjih deset dana ramazana.“ Vrijeme za traženje ove noći još je skraćeno na zadnjih sedam dana a na osnovu predaje  Ibn Omera r.a., koji je rekao: „Poslanik s.a.v.s. je rekao: 'Tražite ovu noć u posljednjih deset dana, pa ako neko od vas bude slab ili spriječen, neka ne dozvoli da bude pobijeđen u sedam preostalih dana.“ 

Vjernicima je preporučeno da ožive ovu noć vjerovanjem i željom za velikom nagradom, pa ako to učini, Allah dž.š. će mu oprostiti njegove prethodne manje grijehe. 
Poslanik s.a.v.s. je rekao: „Ko probdije noć Kadr vjerujući i tažeći nagradu samo od Allaha, biće mu oprošteni prethodni (mali) grijesi.“ Ovo je i prilika da se upućuju dove Allahu dž.š. Prenosi od Aiše r.a.da je rekla: „Upitala sam: 'Boziji poslaniče, ako pogodim noć Kadr, sta ću moliti u njoj?“ Odgovorio je: „Moli: „Allahumme inneke afuvvun tuhibbul-avfe fa'fu anni. (Gospodaru moj, Ti praštaš i voliš oprost, pa mi oprosti).

Poslanik a.s. nije precizirao koja je to noć u zadnjoj trećini ramazana, ali je opisao kakva je ona. U predaji od Ibn Abbasa r.a. se prenosi da je rekao: "Poslanik s.a.v.s.je rekao: „Lejletul-Kadr je vedra i blaga noć, ni vruća niti hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno.“ 

U Noći kadra otvaraju se vrata milosti oprosta i svakog drugog dobra, dove se primaju, a oni koji je provedu u ibadetu dobivaju ogromnu nagradu. Veliki broj islamskih učenjaka smatra da je ta noć dvadeset i sedma noć ramazana, ali niko sa sigurnošću ne smije tvrditi da je ona samo i jedino u toj noći. Stoga se preporučuje da se poveća 'ibadet, nafile, zikr u svim noćima ramazana, a posebno u neparnim noćima zadnje trećine. Zbog velikog dobra koje ova noć nosi sa sobom ne smijemo se ograničiti samo na večerašnju (27.) noć, da na bi zbog lijenost izgubili blagodat koju nam Noć kadr donosi. U mnogim džamijama za 27. noć planirane su razne vrste 'ibadeta, i to je lijepo, ali i druge noći provodimo u pojačanom ibadetu, jer 'ibadet u Noći kadra se vrjednuje kao 'ibadet u hiljadu mjeseci ili oko 83 godine, i to baz obzira da li znali da je to Noć kadr ili ne, jer Muhammed a.s. nije uvjetovao primanje 'ibadeta znanjem da se nalazimo u toj noći.

Allahu dž.š., ne daj da budemo lijeni i pospani u ovim mubarek noćima, učini nas sretnicima koji će pronaći ovu noć i provesti je u 'ibadetu. Amin.

 Hariz ef. Pašić


Od istog autora