POČELE PRIPREME ZA KOLEKTIVNU DŽENAZU UBIJENIH ZVORNIČANA

  • PDF

Radni sastanak predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Zvornik i Udruženja za nestale opštine Zvornik održan je danas u prostorijama Medžlisa.

Na sastanku prisustvovali Ahmet Grahić i Hakija Smajlović ispred porodica nestalih, a i spred Medžlisa Haris ef. Muatajbašić, Mustafa ef. Muheremović, Zijad ef. Hasanović i Osman ef. Halilović.alt

Na sastanku su razmotrena važna pitanja za uspješnu organizaciju ovogodišnjeg obilježavanja datuma stradanja i kolektivne dženaze za ubijene sa područja opštine Zvornik, koja je planirana za nedjelju 1. juna na Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji.

alt

Usvojena jeradna verzija programa manifestacije, raspored autobusa, sastav i rad Organizacionog odbora. Sva ova pitanja će biti razmatrana i usvojena na narednim sastancima Organizacionog odbora.  

alt

Datum, 17. april 2014.

ODRŽANI MEKTEBSKI SPORTSKI SUSRETI

  • PDF

Proljetni sportski susreti mekteba sa područja Medžlisa Islamske zajednice Zvornik održani su u nedjelju 13. aprila 2014. godine.

I ove godine je održan malonogometni  turnir za dječake, a odbojkaški turnir za djevojčice. Druženje je poteklo u takmičarskoj atmosferi, korektnim borbama i cjelodnevnom druženju 24 malonogometnih i 20 odbojkaških ekipa.

Učesnici malonogometnog turnira su postigli sljedeće rezultate:

Prvi krug:

Klisa – Kula Grad 6:0

Međeđa – Žuje/Šarci 2:0

Kraljevići – Gornji Križevići 2:1

Zaseok - Vitinica 0:4

Selimovići - Sapna 0:0 (5-6)

Đulići – Kovačevići 0:0 (1:2)

Glumina – Grbavci 4:0

Divič – Drinjača 1:1 (1:2)

Jošanica – Donji Križevići 0:3

Nezuk – Zvornik 2:0

Kozluk – Goduš 0:7

alt

Drugi krug:

Klisa – Međeđa 1:1 (1:2)

Kraljevići – Vitinica 0:0 (0:1)

Sapna – Kovačevići 0:2

Glumina – Drinjača 3:0

Donji Križevići – Nezuk 2:0

Goduš – Gornja Kamenica 2:0

Četvrtfinale:

Međeđa – Vitinica 0:0 (2:1)

Kovačevići – Glumina 0:0 (2:3)

Donji Križevići – Goduš 1:0

Polufinale:

Međeđa – Glumina 0:0 (1:3)

Slobodna ekipa Donjih Kiževića

Finalna utakmica:

Donji Križevići – Glumina 0:1

alt

Na malonogometnom turniru su proglašeni najuspješniji, a ekipa Glumine će predstavljati Medžlisa Islamske zajednice Zvornik na regionalnom takmičenju. Najbolji strijelac je bio Omerović Zijad iz Goduša koji je postigao 7 golova. Nagradu za fer-plej je dobila ekipa Donjih Križevića.

alt

Na odbojkaškom turniru za djevojčice su postignuti sljedeći rezultati:

Vitinica – Donji Križevići 0:2

Sapna – Kozluk 2:0

Zaseok – Gornja Kamenica 0:2

Đulići – Kovačevići 0:2

Jošanica – Žuje/Šarci 2:0

Nezuk – Međeđa 0:2

Selimovići - Gornji Križevići 0:2

Klisa – Zvornik 1:2

Grbavci – Kraljevići 0:2

Kula Grad – Glumina 0:2

Drugi krug:

alt

Donji Križevići – Sapna 0:2

Gornja Kamenica – Kovačevići 0:2

Jošanica – Međeđa 0:2

Selimovići – Zvornik 0:2

Kraljevići – Glumina 2:1

četvrtfinale:

Sapna – Gornja Kamenica 2:1

Međeđa – Zvornik 2:0

Slobodna ekipa Kraljevića

Polufinale:

Kraljevići – Sapna 2:0

Slobodna ekipa Međeđe

Finalena utakmica:

Međeđa – Kraljevići 2:0

alt

alt
OBILJEŽENI DANI OTPORA NA KULA GRADU

  • PDF

Dvodnevna manifestacija „Dani otpora – 22 godina na Kula Gradu“  uspješno je održana. Preživjeli borci i drugi prisetili su se teških trenutaka iz 1992. godine i herojskog otpora.

U utorak poslije akšam-namaza pručen je tevhid šehidima braniocima. Tevhid su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. U programu su učestvovali i članovi hora Medžlisa sa prigodnim ilahijama. Nadahnut i iskren vazu-nasihat je održao Nezim ef. Halilović – Muderis.


alt

Drugog dana manifestacije upriličen je obilazak mezarja. Organizatori, članovi porodica, suborci i druge delegacije su položile cvijeće na mjestu masovne grobnice u Kazanbašči, te proučili fatihu. Organizirana je posjeta mezara organizatora i branilaca  u Kula Gradu.

alt

U poslijepodnevnom dijelu programa  položeno je cvijeće na šehidskom obilježju kod džamije u Kula Gradu. Na istom prostoru o događajima iz 1992. godine govorio je Samir Ništović – kapetan Almir, komadant odbare Kula Grada. U nastavku programa prisutnim se obratio i Dževad Tosunbegović, a održan je i kratki čas historije.

alt

Organizatoru su dodijelili plakete učesnicima otpora. Uslijedilo je prijateljsko druženje i prisjećanje na ove važne događaje iz prošlosti Bosne i Hercegovine.

alt

Datum, 08. 04. 2014.

MEVLUD U GODUŠU

  • PDF

Tromjesečna okupljanja mslimana sa područja Medžlisa Islamske zajednice Zvorbnik okončana su današnjim mevludom u džematu Goduš.

Ovogodišnje mevlude je obiljižila jako dobra posjeta i veliko zanimanje. Tako je bilo i u džamiji Goduš. Zanimljiv mevludski program su predstavili polaznici mekteba iz ovog džemata. Posebno su, uz podsjećanje na Allahova poslanika, ukazali na međuljudske i komšijske odnose.alt

Na aktuelni trenutak i naš odnos prema njemu je ukazao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris ef. Mustajbašić u svom obraćanju.

alt

alt

Datum, 05. april 2014.

TRIBINA PROSVJETITELJA U RIJEČANSKOJ DŽAMIJI

  • PDF

U Hadžimahmutovoj – Riječanskoj džamiji u Zvorniku je održana redovna tribina udruženja „Prosvjetitelj“ iz Srebrenice. Gost tribine je bio Asmir ef. Imamović, profesor u Behrambegovoj medresi u Tuzli.

Tribinu je otvorio Osman ef. Šahbegović, poželio dobrodošlicu gostima. Asmir ef. je govorio na temu „Džemat kao primarni cilj jedinstva muslimana“. Navodeći Kur'anske ajetime, hadiske predaje i tradiciju ashaba Allahova poslanika odgovorio je na pitanje važnosti zajedništva.

Predsjednik „Prosvjetitelja“ Nerzudin Hajdarević je zahvalio predavaču i džematlijama iz Podrinja na učešću u večerašnjoj tribini. Asmir ef. je Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Zvornik, uručio skromnu hediju. Nakon tribine uslijedilo je ugodno druženje prisutnih.
alt

Datum, 28. 03. 2014. 

MEVLUD U NEZUKU

  • PDF

Džamija u Nezku je je bila prepuna na današnjem mevludskom skupu. Džamija koja dominira prostorom i svojom vitkom munarom privukla je nekoliko stotina džematlija sa područna našeg i drugih medžlisa.

Dobra organiziran i lijepo izveden mevludski program od strane polaznika mektebske nastave pod vođstvom Mirzet ef. Sinanovića. Nakon uživanja u lijepim glasovima mektebske djece, uslijedila su obraćanja. Glavni imam Medžlisa Haris ef. Mustajbašić je pohvalio dobru organizaciju i pozvao da se na ovaj način učesvuje u svim aktivnostima džemata.


alt

Gost vaiz je bio profesor Behrambegove medrese u Tuzli hfz. Mirnes ef. Spahić. U govoru koji je pažljivo propraćen ukazao je na obavezu pokoravanju Allahu dž.š. i kategorije pripadnika ummeta Muhameda a.s.

alt

alt

Datum, 23. 03. 2014.

MEVLUD U DŽEMATU GORNJI KRIŽEVIĆI

  • PDF

Džamija u Križevićima bila je danas premala da primi sve zainteresirane da prisustvuju  izvođenju džematskog mevluda.

Veoma lijep i odlično uvježban program izveli su polaznici mektebske nastave iz ovog džemata. Učenje mevluda, ilahija, salavata i recitala razgalilo je prisutne džematlije.alt

Vaz je održao Mustafa ef. Muharemović. Govorio je o komunikaciji među ljudima u svjetlu Kur'ana i prakse Allahova poslanika.

alt

alt

Datum, 22. 03. 2014.


Stranica Medžlisa Islamske zajednice
Zvornik - Sapna © 2008-2012.
Informacije sa stranice su slobodne za upotrebu.

POINTstudio

Youtube kanal medžlisa

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Kontakt podaci

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku:
ul. Svetog Save 119
75400 Zvornik

tel: + 387 56 214 340


U Sapni:
206. viteške brigade bb
75411 Sapna

+ 387 35 597 062