SJEĆANJE NA ZLOČIN U KOBILIĆIMA

  • PDF
Prije dvadeset i tri godine u naselju Kobilići četnici su ubili 16 mladića iz  ovog mjesta.
Tim povodom održan je skup podsjećanja i obilježavanja ovog događaja. Građani Kobilića, okolnih mjesta predstavnici političkog, vjerskog i javnog života su posjetili mjesto strijeljana kobilićana na lokalitetu Prijeka njiva, gdje je pručena fatiha i položeno cvijeće. Ovaj dio programa je predvodio Said Smajlović. Nakon toga je u šehidskom mezarju imami su proučili Ja-sin za šehide ovog mjesta.

alt
Nakon podne-namaza održan je tradicionalni vjerski skup. Ovaj skup su poselamili džematski imam Izet ef. Dalkanović i glavni imam Medžlisa Harid ef. Mustajbašić. Tevhid je predvodio Nurija ef. Čikarić, mevlud proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, a vaz održao Mustafa ef. Muharemović. Dova je proučena u povodu završetka radova na prelijepom mesdžidu u Kobilićima.
alt
alt
Datum, 05. 05. 2015.  

OBILJEŽENA GODIŠNJICA PRESELJENA ŠEJH MEHMED EF. HAFIZOVIĆA

  • PDF
U tekiji "Šejh Mehmed ef. Hafizović" u Kraljevićima 2. maja se okupljaju sufije iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.
Obilježena je godišnjica šehidskog preseljena na ahiret šejh Mehmed ef Hafizovića. Na skupu su prisustvovali šejhovi i derviši Nakšibdijskog i drugih tarikata, glavni imami i imami, a među njima si bili mnogi koji ga nisu uapamtili.
alt
alt
Proučen je mevlud i tevhid. Vazom se obratio hafiz Senad ef. Ganić iz Visokog.
alt
alt
Datum, 02. 05. 2015. 

OBILJEŽENA GODIŠNJICA ZLOČINA U SNAGOVU

  • PDF
Na dan 29. aprila 1992. godine u Snagovu je ubijeno i spaljeno 36 Bošnjaka. 
Tradicionalno se ovaj datum obilježava u džematu. U džamiji Snagovo proučen je tevhid šehidima uz prusustvo članova porodica, mještana Snagova, džematlija iz obližnjih džemata , imama i predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Zvornik. Polaznici mektebske nastave su izveli prigodan program koji je aktuelizirao počinjeni zločin. Prigodno obraćanje je imao glavni imam Haris ef. Mustajbašić.alt
Prisutni su posjetili šehidska mezarja, pročili fatihu, a imam Mevludin ef. Smajlović je podsjetio na zločin počinjen na današnji dan 1992. godine.
alt
alt
alt
Datum, 29. 04. 2015.

DELEGACIJA ISLAMSKE ZAJEDNICE POSJETILA ZVORNIK

  • PDF
Delegacija Islamske zajednice u BiH u kojoj su bili Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za administrativno pravne poslove, te Mensur Karadža, pravnik Rijaseta, 28. aprila 2015. godine, a u povodu napada na policijsku stanicu u Zvorniku, posjetila je Medžlis IZ Zvornik i na licu mjesta se informirala o nemilom događaju.
U neposrednom, razgovoru sa domaćinima – Vahidom ef. Fazlovićem, muftijom tuzlanskim, Mustafom ef. Muharemovićem, predsjednikom Medžlisa, i Hariom ef. Mustajbašićem, glavnim imamom Medžlisa, prenesena je briga reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića kao i saopćenje Rijaseta IZ u BiH, te data podrška daljem radu. Sastanku su se pridružili i Ramiz Salkić, potpredsjednik Skupštine RS-a, Edin Ramić, ministar za izbjeglice i raseljena lica i Nedim Čivčić, poslanik u NSRS-a. Naravno, učesnici su osudili napad i ukazali na potrebu pomirenja i izgradnje međuetničkih odnosa.
Tokom dana Medžlisa Islamske zajednice Zvornik su posjetili predstavnici OSCE-a iz Tuzle, te bošnjački politički predstavnici: podpredjednik RS-a Ramiz Salkić, ministar Edin Ramić, predsjednik RO SDA Srednje Podrinje Dževad Mahmutović, poslanik u Banja Luci Nedim Čivić, predsjednik SO Zvornik Mersed Mehmedović. Svi oni su uputili podršku naporima koji se čine u cilju očuvanja mira.alt

Predsjednik IO Medžlisa Mustafa ef. Muharemović i Haris ed. Mustajbašić se susreli sa načelnikom opštine Zoranom Stevanović, njegovim saradnicima i protojerejom Vodojem Lukić.

alt

EKIPA MIZ ZVORNIK POBJEDNIK REGIONALNOG TAKMIČENJA U NOGOMETU

  • PDF

U nedjelju, 26.4.2015. godine u sportskoj dvorani u Bratuncu održano je regionalno mektebsko takmičenje u fudbalu. Učešće na takmičenju je uzelo šest ekipa: MIZ Bratunac, MIZ Janja, MIZ Bijeljina, MIZ Srebrenica, MIZ  Vlasenica, te ekipa našeg Medžlisa.

Takmičenje je počelo u 9:00 intoniranjem himne BiH, a zatim se pristupilo igranju utakmica. Igralo se po sistemu „svako sa svakim“. 

Nakon zanimljivih duela u prva četiri kola, po četiri pobjede su imale ekipe MIZ Janja i MIZ Zvornik. Voljom ždrijeba, baš ove dvije ekipe su odigrale posljednju utakmicu, koja je ujedno i odlučivala pobjednika. MIZ Zvornik je zabilježio pobjedu rezultatom 3:1, te na taj način stekao pravo da predstavlja našu regiju na nivou Muftijastva tuzlanskog.
alt

Rezultati MIZ Zvornik:

MIZ SREBRENICA : MIZ ZVORNIK 0:2

MIZ ZVORNIK : MIZ BRATUNAC  6:1

MIZ ZVORNIK : MIZ BIJELJINA 5:0

MIZ VLASENICA : MIZ ZVORNIK 0:8

MIZ JANJA : MIZ ZVORNIK 1:3  

alt

alt


Sve čestitke i pohvale idu MIZ Bratunac na odličnoj organizaciji takmičenja.


OSMERO NOVIH UČAČA KUR'ANA U KOZLUKU

  • PDF
Džamija u Kozluku je danas bila mjesto gdje je organizirana dvostruka svečanost.
U povodu završetka hatme osam polaznica nastave za odrasle, organiziran je mevlud i hatmenska dova. Pod vođstvom muallime Amele Memić, Mirsada, Zumra, Mina, Hanifa, Šuhra, Sahiba, Bahra i Senada su uspješno okončale put od učenja arapskog pisma do prve hatme. 
alt
Na početku programa dobrodošlicu je uputio Ahmed ef. Memić, džematski imam, u ime Medžlisa Islamske zajednice Zvornik se obratio Mustafa ef. Muharemović, a dovu proučio Hariz ef. Pašić. Mevludski program su izveli imami medžlisa Islamske zajednice Zvornik.
alt
Zamjenik Muftije tuzlanskog dr. Sead ef. Seljubac je čestitao ovaj uspjeh, i održao nadahnut vaz o kategornijama ljudi na osnovu njihova odnosa prema Bogu.
alt
Datunm, 26. 04. 2015.

URUČENA POMOĆ PORODICI MEHMEDOVIĆ

  • PDF
Porodci Mehmedović, koja je u požaru ostala bez doma, u pomoć je pritekla  i Islamska zajednica.
U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, džemata Zvornik i Vitinica prikupljena je pomoć koja je odmah uručena kako bi ova porodica što lakše prebrodila ovo iskušenje.
Džematlije iz ovih džemata su uključeni kroz akciju "džemat pomaže". Ovoj petočlanoj porodici danas su džematlije Vitinice prikupili određene količine hrane i higjenskih potreba. Imam džamata Vitinica Islam ef. Mehmedović je sa džematlijama posjetio naselje Bajr u Zvorniku i porodicu Salke Mehmedovića.


alt

alt

alt

Satum, 25. 04. 2014. 

Stranica Medžlisa Islamske zajednice
Zvornik - Sapna © 2008-2012.
Informacije sa stranice su slobodne za upotrebu.

POINTstudio

Youtube kanal medžlisa

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Kontakt podaci

MEDŽLIS IZ ZVORNIK

U Zvorniku:
ul. Svetog Save 119
75400 Zvornik

tel: + 387 56 214 340


U Sapni:
206. viteške brigade bb
75411 Sapna

+ 387 35 597 062